Priče s končom iz borše Stanka Ferića: Kulen, kulenica, divenica
Dalmaciju ne čine samo ribe i školjke. Ona je već stoljećima odana i svinjetini, kao i proizvodima napravljenim od nje. Kulen, kulenica i divenica tri su naziva koja se u šibenskom kraju odnose na isto - krvavicu; s time da, osim u nazivlju, postoje i razlike u sastojcima, od mjesta do mjesta. Jedan je od tih sastojaka i neizostavni pazdelj ili pazdej, samonikla divlja lukovica, čije vlati kulenicama daju specifičan i nezamjenjiv okus i miris. A pritom, raste na vrlo ograničenom području. Vodiški kulen, primjerice, poseban je po tome što u njega ide blitva, ali ne i krv. No, to je samo dio razlika i priča o njima, s kojima se susreo istraživač Stanko Ferić u Vodicama, Pirovcu, Primoštenu Burnjem, zaleđu Skradina, kao i u drugim mjestima kroz koja je prošao u potrazi za ovim specifičnim, a još uvijek vrlo živim tradicijskim, tipično zimskim gastronomskim proizvodom, kojem su nepca stanovnika šibenskog kraja još uvijek vrlo naklonjena.
Dodatne informacijeO emisiji
Dalmaciju ne čine samo ribe i školjke. Ona je već stoljećima odana i svinjetini, kao i proizvodima napravljenim od nje. Kulen, kulenica i divenica tri su naziva koja se u šibenskom kraju odnose na isto - krvavicu; s time da, osim u nazivlju, postoje i razlike u sastojcima, od mjesta do mjesta. Jedan je od tih sastojaka i neizostavni pazdelj ili pazdej, samonikla divlja lukovica, čije vlati kulenicama daju specifičan i nezamjenjiv okus i miris. A pritom, raste na vrlo ograničenom području. Vodiški kulen, primjerice, poseban je po tome što u njega ide blitva, ali ne i krv. No, to je samo dio razlika i priča o njima, s kojima se susreo istraživač Stanko Ferić u Vodicama, Pirovcu, Primoštenu Burnjem, zaleđu Skradina, kao i u drugim mjestima kroz koja je prošao u potrazi za ovim specifičnim, a još uvijek vrlo živim tradicijskim, tipično zimskim gastronomskim proizvodom, kojem su nepca stanovnika šibenskog kraja još uvijek vrlo naklonjena.