Na rubu znanosti

Na rubu znanosti

23.4. 15:51
HRT International
52 minute
Croatia Dokumentarni / Misterija / Talk show

Post ili odricanje od neke ili sve hrane tijekom određenog razdoblja u ljudskom društvu prisutan je oduvijek, na svim kontinentima i među svim narodima. Mada ga se danas uglavnom gleda kao na vrlo zdrav proces detoksikacije tijela, post je zapravo nadahnjujuće iskustvo koje u sebi ima svoje zdravstvene, ali i mentalne, emotivne i duhovne dobrobiti. Cilj posta je jednostavan - iz tijela izbaciti onaj ostatak hrane koji u tijelu ostane nakon procesa probave i metabolizma, no za vrijeme posta u tijelu i umu događaju se razni procesi. Jedan od najvažnijih je prevladavanje mentalno-emotivne ovisnosti o hrani. Jer valja se podsjetiti - bolesti modernog suvremenog čovjeka su bolesti viška. No, među mnogim suvremenim metodama posta mogu se naći i one koje se ne temelje na znanju o vrsti, energiji i potenciji hrane. Stare tradicije posta pak temeljile su se na nekim principima koji su još uvijek ponegdje sačuvani, a vrijedna riznica takvog znanja je ajurveda.

Dodatne informacije

O emisiji

Croatia Dokumentarni / Misterija / Talk show

Post ili odricanje od neke ili sve hrane tijekom određenog razdoblja u ljudskom društvu prisutan je oduvijek, na svim kontinentima i među svim narodima. Mada ga se danas uglavnom gleda kao na vrlo zdrav proces detoksikacije tijela, post je zapravo nadahnjujuće iskustvo koje u sebi ima svoje zdravstvene, ali i mentalne, emotivne i duhovne dobrobiti. Cilj posta je jednostavan - iz tijela izbaciti onaj ostatak hrane koji u tijelu ostane nakon procesa probave i metabolizma, no za vrijeme posta u tijelu i umu događaju se razni procesi. Jedan od najvažnijih je prevladavanje mentalno-emotivne ovisnosti o hrani. Jer valja se podsjetiti - bolesti modernog suvremenog čovjeka su bolesti viška. No, među mnogim suvremenim metodama posta mogu se naći i one koje se ne temelje na znanju o vrsti, energiji i potenciji hrane. Stare tradicije posta pak temeljile su se na nekim principima koji su još uvijek ponegdje sačuvani, a vrijedna riznica takvog znanja je ajurveda.