Eko zona (602)
Ribnjak Mačkovec u Međimurskoj županiji važan je za očuvanje amfibijskog stanišnog tipa uz koji su vezane mnogobrojne vrste. U neposrednoj blizini je i nedavno otvorena poučna gljivarska staza. Na brežuljcima Moslavačke gore na Mramor brdu prostiru se vinogradi obitelji Glavica. Grožđe uzgajanju na biodinamički način. Teže što većoj raznolikosti biljaka i kukaca kako bi lozi stvorili stabilnu okolinu, a grožđe čuvaju ovan, patke, guske. Zeolit, prirodni mineral vulkanskog porijekla, pokazao se visoko učinkovit u suzbijanju bolesti vinove loze, maslina i rajčice. Njegovom upotrebom postupno bi se smanjilo korištenje bakra koji je u velikim količinama štetan. Istraživanje provode stručnjaci Sveučilišta u Zadru. Virovitica je prvi grad u Hrvatskoj koji je tijekom devet mjeseci proveo pilot-projekt ugradnje drobilica u kuhinjske sudopere radi smanjenja količina biorazgradivog otpada na gradskom odlagalištu. Rezultati su iznad očekivanja.
Dodatne informacijeO emisiji
Ribnjak Mačkovec u Međimurskoj županiji važan je za očuvanje amfibijskog stanišnog tipa uz koji su vezane mnogobrojne vrste. U neposrednoj blizini je i nedavno otvorena poučna gljivarska staza.
Na brežuljcima Moslavačke gore na Mramor brdu prostiru se vinogradi obitelji Glavica. Grožđe uzgajanju na biodinamički način. Teže što većoj raznolikosti biljaka i kukaca kako bi lozi stvorili stabilnu okolinu, a grožđe čuvaju ovan, patke, guske.
Zeolit, prirodni mineral vulkanskog porijekla, pokazao se visoko učinkovit u suzbijanju bolesti vinove loze, maslina i rajčice. Njegovom upotrebom postupno bi se smanjilo korištenje bakra koji je u velikim količinama štetan. Istraživanje provode stručnjaci Sveučilišta u Zadru.
Virovitica je prvi grad u Hrvatskoj koji je tijekom devet mjeseci proveo pilot-projekt ugradnje drobilica u kuhinjske sudopere radi smanjenja količina biorazgradivog otpada na gradskom odlagalištu. Rezultati su iznad očekivanja.