Knjiga ili život: O besplatnim elektroničkim knjigama, Dubravki Ugrešić i Hinku Gottliebu

Knjiga ili život: O besplatnim elektroničkim knjigama, Dubravki Ugrešić i Hinku Gottliebu

11.7. 16:55
HRT 3
40 minuta

Zašto je veoma popularna internetska platforma Besplatne elektroničke knjige izgubila financijsku potporu i je li time ugrožen njezin rad, objašnjava pokretač i urednik platforme Krešimir Pintarić. Štefica Cvek je proslavila 40. rođendan. Kako upropastiti vlastitu junakinju naslov je eseja koji propituje što su autorica i njezina junakinja svih ovih desetljeća proživjele unutar lokalnih književnih granica i izvan njih. Ovaj autopoetički tekst prvi je dio knjige Brnjica za vještice a slijedi iscrpan razgovor koji je s Dubravkom Ugrešić vodila teoretičarka književnosti i kulture Merima Omeragić, naša večerašnja gošća koja nam se pridružuje iz Sarajeva, i urednik knjige Petar Milat. Upravo pokrenuta izdavačka kuća Bodoni planira objavljivati nova izdanja i prijevode važnih djela te ”zaboravljene klasike” koji kod nas nisu nikad objavljeni ni prevedeni. Upravo takav je zagrebački pisac Hinko Gottlieb, čiji je roman Ključ od velikih vrata, objavljen samo jednom, davne 1947. u New Yorku. Rukopis romana pronašla je Natka Badurina a Seid Serdarević prvi put u Hrvatskoj objavio ponovno otkrivenu knjigu.

Dodatne informacije

O emisiji

Zašto je veoma popularna internetska platforma Besplatne elektroničke knjige izgubila financijsku potporu i je li time ugrožen njezin rad, objašnjava pokretač i urednik platforme Krešimir Pintarić.
Štefica Cvek je proslavila 40. rođendan. Kako upropastiti vlastitu junakinju naslov je eseja koji propituje što su autorica i njezina junakinja svih ovih desetljeća proživjele unutar lokalnih književnih granica i izvan njih. Ovaj autopoetički tekst prvi je dio knjige Brnjica za vještice a slijedi iscrpan razgovor koji je s Dubravkom Ugrešić vodila teoretičarka književnosti i kulture Merima Omeragić, naša večerašnja gošća koja nam se pridružuje iz Sarajeva, i urednik knjige Petar Milat. Upravo pokrenuta izdavačka kuća Bodoni planira objavljivati nova izdanja i prijevode važnih djela te ”zaboravljene klasike” koji kod nas nisu nikad objavljeni ni prevedeni. Upravo takav je zagrebački pisac Hinko Gottlieb, čiji je roman Ključ od velikih vrata, objavljen samo jednom, davne 1947. u New Yorku. Rukopis romana pronašla je Natka Badurina a Seid Serdarević prvi put u Hrvatskoj objavio ponovno otkrivenu knjigu.