Svijet jazza: Marshall Gilkes

Svijet jazza: Marshall Gilkes

11.7. 04:05
HRT 3
30 minuta
2017

Trombon je u jazzu isprva imao funkciju puhaćeg kontrabasa, no kako je kod pokretnih orkestara New Orleansa nedostajao i klavir, trombonisti su morali preuzeti i dio njihova posla. Već dvadesetih godina prošlog stoljeća, s erom swinga, trombon počinje stjecati sve važniju ulogu. Trombonisti postaju istaknutiji solisti, poput Kyda Oryja, skladatelji, kao Juan Tizol, aranžeri i vođe sastava, kao Tommy Dorsey, sve do J. J. Johnsona i kasnijih eksperimentatora koji su tražili nove tehnike i stilove, poput Alberta Mangelsdorfa. Američki trombonist, skladatelj i dirigent Marshall Gilkes nastupio je kao gost Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. Svestran glazbenik, sklon i klasičnoj glazbi, član je vodećih svjetskih jazz orkestara. Ovjenčan mnogim priznanjima i nagradama, Gilkes je danas jedan od nesumnjivo najboljih trombonista na svijetu. Novinari i suradnici: Davor Hrvoj, Saša Drach facebook/SvijetJazza

Dodatne informacije

O emisiji

2017

Trombon je u jazzu isprva imao funkciju puhaćeg kontrabasa, no kako je kod pokretnih orkestara New Orleansa nedostajao i klavir, trombonisti su morali preuzeti i dio njihova posla. Već dvadesetih godina prošlog stoljeća, s erom swinga, trombon počinje stjecati sve važniju ulogu. Trombonisti postaju istaknutiji solisti, poput Kyda Oryja, skladatelji, kao Juan Tizol, aranžeri i vođe sastava, kao Tommy Dorsey, sve do J. J. Johnsona i kasnijih eksperimentatora koji su tražili nove tehnike i stilove, poput Alberta Mangelsdorfa.
Američki trombonist, skladatelj i dirigent Marshall Gilkes nastupio je kao gost Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. Svestran glazbenik, sklon i klasičnoj glazbi, član je vodećih svjetskih jazz orkestara. Ovjenčan mnogim priznanjima i nagradama, Gilkes je danas jedan od nesumnjivo najboljih trombonista na svijetu.
Novinari i suradnici: Davor Hrvoj, Saša Drach
facebook/SvijetJazza