Alessio Allegrini i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda - V. Lisinski, 10.02.2022.

Alessio Allegrini i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda - V. Lisinski, 10.02.2022.

19.3. 21:36
HRT 3
81 minutes

Prvi put kao gost, nakon što je šest koncertnih sezona bio šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Enrico Dindo vraća se u Majstorski ciklus. Udružuje se s još jednim talijanskim glazbenikom, proslavljenim hornistom Alessiem Allegrinijem, dugogodišnjim solo hornistom Orkestra Akademije Santa Cecilia iz Rima te Festivalskog orkestra u Luzernu, koji kao solist koncertira diljem svijeta s vodećim orkestrima i dirigentima. Uz to, posvećen humanitarnom radu i promicanju ljudskih prava, utemeljitelj je i međunarodne mreže glazbenika Musicians for Human Rights. Alessio Allegrini tumačit će najizvođeniji koncert za rog i orkestar 20. stoljeća - onaj Richarda Straussa. Riječ je o njegovu drugom koncertu za taj instrument; iako je prvi napisao gotovo šest desetljeća prije (1883.), i u drugome je slijedio koncepciju klasičnog koncerta, spajajući estetiku prošlih vremena s vlastitim jezikom koji odražava glazbene promjene prve polovice 20. stoljeća. Nastao usred Drugog svjetskog rata, Koncert kao da predstavlja skladateljev bijeg od užasa kojima je svjedočio. Oduševljenom se odobravanju publike Allegrini odazvao virtuoznim dodatkom - Le rendez-vous de chasse Gioachina Rossinija. Straussovu Koncertu prethodi energična i ekspresivna uvertira Egmont Ludwiga van Beethovena iz popratne glazbe za istoimenu dramu Johanna Wolfganga von Goethea o junaštvu vojskovođe Lamorala, grofa od Egmonta. U drugome dijelu, na rasporedu je 9. simfonija Antonína Dvořáka koju je kritičar New York Evening Posta, H. T. Finck, nakon praizvedbe krajem 1893. u Carnegie Hallu u New Yorku proglasio "najvećim simfonijskim djelom ikad skladanim u ovoj zemlji". Golemu popularnost djelo je zadržalo do danas, svojim poletnim temama, raskošnom orkestracijom i preglednom formom koja se temelji na cjelovitosti tematskog materijala. Dvořák je majstorski povezao cijelu europsku simfonijsku tradiciju, ali i glazbu dvaju kontinenata i naizgled oprečnih svjetova, Europe i ’novoga svijeta’ - Amerike.

More information

About show

Prvi put kao gost, nakon što je šest koncertnih sezona bio šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Enrico Dindo vraća se u Majstorski ciklus. Udružuje se s još jednim talijanskim glazbenikom, proslavljenim hornistom Alessiem Allegrinijem, dugogodišnjim solo hornistom Orkestra Akademije Santa Cecilia iz Rima te Festivalskog orkestra u Luzernu, koji kao solist koncertira diljem svijeta s vodećim orkestrima i dirigentima. Uz to, posvećen humanitarnom radu i promicanju ljudskih prava, utemeljitelj je i međunarodne mreže glazbenika Musicians for Human Rights. Alessio Allegrini tumačit će najizvođeniji koncert za rog i orkestar 20. stoljeća - onaj Richarda Straussa. Riječ je o njegovu drugom koncertu za taj instrument; iako je prvi napisao gotovo šest desetljeća prije (1883.), i u drugome je slijedio koncepciju klasičnog koncerta, spajajući estetiku prošlih vremena s vlastitim jezikom koji odražava glazbene promjene prve polovice 20. stoljeća. Nastao usred Drugog svjetskog rata, Koncert kao da predstavlja skladateljev bijeg od užasa kojima je svjedočio. Oduševljenom se odobravanju publike Allegrini odazvao virtuoznim dodatkom - Le rendez-vous de chasse Gioachina Rossinija.
Straussovu Koncertu prethodi energična i ekspresivna uvertira Egmont Ludwiga van Beethovena iz popratne glazbe za istoimenu dramu Johanna Wolfganga von Goethea o junaštvu vojskovođe Lamorala, grofa od Egmonta. U drugome dijelu, na rasporedu je 9. simfonija Antonína Dvořáka koju je kritičar New York Evening Posta, H. T. Finck, nakon praizvedbe krajem 1893. u Carnegie Hallu u New Yorku proglasio "najvećim simfonijskim djelom ikad skladanim u ovoj zemlji". Golemu popularnost djelo je zadržalo do danas, svojim poletnim temama, raskošnom orkestracijom i preglednom formom koja se temelji na cjelovitosti tematskog materijala. Dvořák je majstorski povezao cijelu europsku simfonijsku tradiciju, ali i glazbu dvaju kontinenata i naizgled oprečnih svjetova, Europe i ’novoga svijeta’ - Amerike.