Jezera i obala Cumbrije (5)
Upoznajemo Cumbriju i Kumbrijce koji čuvaju stoljećima stare prakse i pružaju jedinstvena iskustva u jednoj od najljepših engleskih grofovija. U Bramptonu chef s Michelinovom zvjezdicom Hrishikesh Desai smišlja novi jelovnik i kuha slasna remek-djela od sastojaka iz vlastitog vrta. U Haweswateru se zajednica okupila oko projekta vraćanja ugroženih vodenih voluharica u kumbrijski krajolik prvi put poslije više desetljeća. Projekt predvodi Jim Bliss čija je misija promovirati bioraznolikost. U Amblesideu umjetnički keramičari Siobhan i Martin Miles-Moore dobivaju posebnu narudžbu od luksuznog restorana. Chef želi odati počast rijetkoj ribi koje je nekoć u Cumbriji bilo u izobilju, jezerskoj zlatovčici, jelo s kojom se poslužuje u malim glinenim posudama. Kako bi savršeno izradili te zdjelice, Siobhan i Martin traže poseban sastojak koji će osigurati autentičan finiš. Uz obalu otoka Walney, lokalci Amy i Jack love jastoge. Novi klijent treba 12 jastoga do kraja dana i moraju dati sve od sebe da ispune narudžbu. Ali kraj je ljeta i temperatura mora opada, a s njom i količina ulova. Na obalama jezera Coniston Water prostire se vrt Brantwood Gardens. Ovdje je nekoć živio jedan od najradikalnijih mislilaca 19. stoljeća - John Ruskin. Danas vrt održava Simone Day i može se podičiti egzotičnim biljkama iz cijelog svijeta.
Dodatne informacijeO emisiji
Upoznajemo Cumbriju i Kumbrijce koji čuvaju stoljećima stare prakse i pružaju jedinstvena iskustva u jednoj od najljepših engleskih grofovija.
U Bramptonu chef s Michelinovom zvjezdicom Hrishikesh Desai smišlja novi jelovnik i kuha slasna remek-djela od sastojaka iz vlastitog vrta.
U Haweswateru se zajednica okupila oko projekta vraćanja ugroženih vodenih voluharica u kumbrijski krajolik prvi put poslije više desetljeća. Projekt predvodi Jim Bliss čija je misija promovirati bioraznolikost.
U Amblesideu umjetnički keramičari Siobhan i Martin Miles-Moore dobivaju posebnu narudžbu od luksuznog restorana. Chef želi odati počast rijetkoj ribi koje je nekoć u Cumbriji bilo u izobilju, jezerskoj zlatovčici, jelo s kojom se poslužuje u malim glinenim posudama. Kako bi savršeno izradili te zdjelice, Siobhan i Martin traže poseban sastojak koji će osigurati autentičan finiš.
Uz obalu otoka Walney, lokalci Amy i Jack love jastoge. Novi klijent treba 12 jastoga do kraja dana i moraju dati sve od sebe da ispune narudžbu. Ali kraj je ljeta i temperatura mora opada, a s njom i količina ulova.
Na obalama jezera Coniston Water prostire se vrt Brantwood Gardens. Ovdje je nekoć živio jedan od najradikalnijih mislilaca 19. stoljeća - John Ruskin. Danas vrt održava Simone Day i može se podičiti egzotičnim biljkama iz cijelog svijeta.