Foyleov rat (1)

Foyleov rat (1)

S04E01 - Foyleov rat IV (1)

21.11. 14:19
HRT 2
101 minuta

U novoj sezoni izvrsne britanske serije Foyleov rat, priznatog pisca scenarija Anthonyja Horowitza (Ubojstva u Midsomeru, Poirot), sjajni Michael Kitchen ponovno je u ulozi zagonetnog detektiva Christophera Foylea. Drugi svjetski rat je završio, a Foyle se našao u svijetu MI5 te prikuplja informacije koje će ojačati britansku obranu i zaštititi vanjskopolitičke i gospodarske interese zemlje. Tri priče koje ćemo gledati bave se temama od otkrivanja špijuna koji vrebaju nuklearne tajne do raskrinkavanja komunističkih simpatizera i korupcije u vladi i prožete su intenzitetom karakterističnim za ovu seriju čija je drama nadahnuta stvarnim spletkama poratne Britanije. Foyle će morati upregnuti svu svoju inteligenciju i pronicljivost kako bi sačuvao sigurnost zemlje.

Dodatne informacije
S08E01

FOYLE’S WAR 8

7.12. 23:48, HRT 2, 93 minuta

FOYLE’S WAR 8

Michael Kitchen u ulozi zamišljenog i tajnovitog Foylea u novoj sezoni ima novu i uzbudljivu ulogu - radi za britansku tajnu službu. Jedan je rat završio, a drugi prijeti dok se željezna zavjesa spušta diljem Europe. MI5 sumnja da se u britanski nuklearni program ubacio špijun i mole Foylea da istraži djeluje li usred Londona ruska špijunska mreža. 16. srpnja 1945. - vojni konvoj dolazi u pustinju Novog Meksika, a s njim i britanski nuklearni fizičar profesor Michael Fraser i njegova žena Helen. Drugi znanstvenik Max Hoffman dočekuje ih i odvodi u bunker iz kojeg zajedno promatraju eksploziju prve atomske bombe. Godinu poslije šifrant Aleksej Gorin ukrade tajne iz sovjetskog veleposlanstva u Londonu. Progone ga agenti NKVD-a, ali uspijeva pobjeći. Baš kad se Foyle iskrcao iz prekooceanskog broda na povratku iz Amerike, zaustavio ga je stari kolega policajac Frank Shaw koji se vraća kući iz Singaporea nakon što je rat proveo u japanskom zarobljeništvu. Na kontroli putovnica Foylea dočekaju agenti MI5 Arthur Valentine i Hilda Pierce i kažu mu da mora smjesta doći u London ili će trpjeti posljedice zbog smrti senatora Howarda Paigea u Americi. U sjedištu MI5 u Londonu Foyle upoznaje Sir Williama Chambersa, zamjenika direktora MI5 koji mu kaže da je na horizontu novi rat u kojem su Sovjeti neprijatelji. Sumnja da u Londonu djeluje sovjetska špijunska mreža. Prebjeg Gorin ukrao je dokumente koji dokazuju postojanje mreže čiji bi dio mogao biti i ugledni fizičar profesor Michael Fraser. Foyle ne shvaća kakve to veze ima s njim, ali Chambers mu otkrije da je Fraserova tajnica Samantha Wainwright i moguće je da Fraser s Rusima komunicira preko Sam. Foylea zgrozi pomisao da MI5 sumnja da bi njegova bivša pomoćnica mogla biti izdajica domovine...

O emisiji

Dok Europom bijesni Drugi svjetski rat, jedan čovjek vodi vlastitu bitku protiv umorstva, tajne i izdaje na obalama južne Engleske.Michael Kitchen glumi Christophera Foylea, zagonetnog detektiva, koji se zajedno s ostalim pripadnicima engleske glumačke kreme pojavljuje u novoj seriji priznatog pisca scenarija Anthonyja Horowitza koji se proslavio svojim scenarijima za ”Ubojsva u Midsomeru” i ”Poirot”. Nesigurnost, špijunaža, eksplozije i zabrane, dijelovi su sasvim nove stvarnosti detektiva Foylea i ostalih. Međutim, još su uvijek prisutne čari stare Engleske - kao što je neočekivano umorstvo.Foyle se prijavio za odlazak u rat, međutim, njegova je molba odbijena. Frustriran i pun grizodušja, odlazi na jug zemlje gdje se iznenadi da su njegove vještine prijeko potrebne na domaćem frontu, u seriji intrigantnih istraga umorstava. Foyle za svog pomoćnika izabere glumi Paula Milnera (Anthony Howell), vozačica je Sam Stewart (Honeysuckle Weeks) a njezin se entuzijazam i pomoć u istrazi često sukobljavaju s vizijama njezinog šefa. Foyleov sin Andrew (Julian Ovenden) napušta studij i odlazi u zrakoplovstvo.---Stariji bračni par, Nijemac i Britanka, uhićeni su zbog sumnje da surađuju s nacističkom Njemačkom. Zalutala njemačka bomba padne na pub u Lower Fentonu pri čemu pogine djevojka. Glasine i paranoja brzo se šire. Svima poznata gospođa njemačkog podrijetla, brutalno je ubijena u selu. U svojoj istrazi Foyle otkriva da su mnogi mještani imali motiv za počinjeno umorstvo.