Branili smo Domovinu: Pripadnici nacionalnih manjina u Domovinskom ratu (1)

Branili smo Domovinu: Pripadnici nacionalnih manjina u Domovinskom ratu (1)

S01E02 - Branili smo Domovinu: Pripadnici nacionalnih manjina u Domovinskom ratu (2)

19.3. 05:09
HRT 1
56 minutes

Najveći broj pripadnika nacionalnih manjina branio je Hrvatsku upravo u istočnoj Slavoniji kamo odlazimo u potrazi za tim tihim herojima. Mnogi od njih bili u Srbi. Danas teško pričaju o svojim iskustvima, kao što im je ’91. bilo teško stati pred puške svojih sunarodnjaka. Ipak, za Nikolu Masnikosu nije bilo dvojbe. Iako je odrastao u srcu srpske pobune u Hrvatskoj, Kninu, vrlo brzo shvatio je da beogradski vjetrovi pušu na krivu stranu. Istočni Slaveni bez matične države - Rusini, često su kroz povijest poistovjećivani s Ukrajincima. Nekoliko tisuća živjelo ih je prije rata u Hrvatskoj, uglavnom na krajnjem istoku zemlje. Među selima u kojima su činili većinu bilo je i selo Mikluševci. Ono se u jesen ’91. odbijalo predati pred velikosrpskom agresijom. Presudnu ulogu tu je imao vođa mikluševačkih Rusina Đuro Biki. Jugoslavenska narodna armija u ljeto 1991. otvoreno je stala na stranu velikosrpske agresije. Mladići raznih nacionalnosti koji su služili vojni rok pokušavali su pobjeći iz nje svjesni da se nalaze na krivoj strani. U pokušaju bijega mnogi su ubijeni, a slična sudbina umalo je snašla i vojvođanskog Mađara Roberta Füstosa koji se istaknuo u obrani Laslova. Osim Nikoline, Đurine i Robertove, čuti ćemo i priču pripadnika nekoć najbrojnije etničke skupina na području Hrvatske - Nijemca Roberta Junga, dobrovoljca koji je napustio svoj posao i otišao u vojsku u samim počecima organiziranja obrane Osijeka.

More information

Episodes

S01E03

Branili smo Domovinu: Pripadnici nacionalnih manjina u Domovinskom ratu

25.3. 13:06, HRT 1, 62 minutes

Branili smo Domovinu: Pripadnici nacionalnih manjina u Domovinskom ratu

Istra, Primorje i Dalmacija u Domovinskom ratu dali su mnoge pripadnike nacionalnih manjina koji su stali u prve redove obrane svoje domovine Hrvatske. Njihove priče čuti ćemo u trećoj, posljednjoj epizodi serije. Ljubav prema domovini i zajednički neprijatelj - dvije su stvari koje su u Domovinskom ratu Hrvate snažno povezale s Albancima. Oni su sudjelovali u svim bitkama na svim frontovima, a sveprisutni su bili i u svim rodovima - od oklopništva do zrakoplovstva. Njih 16 kraj rata dočekali su kao visoki časnici Hrvatske vojske. Jedan od njih je Milaim Šukaj, ponos Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Njegov bijeg iz Jugoslavenske narodne armije bio je pravi triler. Najveća skupina Talijana u Hrvatskoj živi na području zapadne Istre gdje se smjestio i gradić Buje. Ratne 1991. četvrtina svih Talijana u Hrvatskoj živjela je upravo na području Bujštine, njih čak pet i pol tisuća. Mnogi su ostavili svoje poslove i priključili se obrani Republike Hrvatske. Tako je učinio i mjesni učitelj Antonio Furlan. Umjesto školovanja djece u klupama, prihvatio se obuke vojnika u rovovima. Mnogo Srba u Hrvatskoj shvatilo je na samom početku rata kako u pitanju nije međunacionalni sukob već obrana samostalnosti Republike Hrvatske. Velik broj njih uzeo je oružje u ruke i pošao braniti svoju domovinu, a među prvima iz Istre bio je Saša Jovanović. Njegov otac Petar, unatoč godinama, bio je uporan u namjeri da pođe za njim. Želja mu se ostvarila na 49. rođendan. Multietnička Rijeka dala je u Domovinskom ratu jako puno. Njezin šarolik sastav stanovništva ogledao se i u riječkim postrojbama među kojima je posebno mjesto zauzimala Specijalna jedinica policije "Ajkule". U njoj su se za slobodu i samostalnost borili i muslimani koji su tada bili druga nacionalna manjina po brojnosti u Rijeci. Jedan od njih, Nedžad Brkić, prošao je ratišta od Dubrovnika preko Velebita do Slavonije.

About show

Ustavom iz 1990. godine Republika Hrvatska ustanovljena je kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika inih naroda i manjina. Jedna od tih manjina, srpska, pokrenula je pobunu protiv države u kojoj je živjela.No često se zaboravlja da je tisuće Srba bilo protiv pobune, štoviše mnogi su se uključili i u obranu Hrvatske. Donosimo priču jednog od njih - Đure Plavljanića.Upoznat ćemo se i Stanoja, Roma koji je kao maloljetni dobrovoljac stao na prvu crtu obrane Siska te muslimana Muharema Mašinovića, policajca koji je Franju Tuđmana proveo prvom crtom obrane Petrinje u najtežim trenucima tog grada u novijoj povijesti. Jedan od aktera filma je i Damir Malina, Čeh koji je braneći Daruvar pogođen snajperom u glavu, no na sreću preživio je brzom reakcijom jednog od suboraca.